Det råder ingen tvekan om att det finns flera bra affärsidéer inom techbranschen som bara väntar på att få bli upptäckta. Men det är inte alla som vet vart de ska vända sig. Tillhör du denna skaran? I så fall bör du hålla utkik efter tävlingar som hålls med jämna mellanrum. Dessa kallas ofta något med ”pitchers” eller liknande. Du får dock vara beredd på att förbereda din presentation på engelska. Många kommer utifrån för att presentera sina idéer här i Sverige och därför hålls dessa tävlingar ofta på engelska.

Nätverka och vinn fina priser

Syftet med dessa tävlingar är främst att du ska nätverka och träffa andra som också är i startgroparna med sina egna idéer. Det är väldigt värdefullt att få feedback från andra som kan hjälpa dig i fortsättningen. Under ett event brukar du ha cirka två minuter på dig att presentera din idé för alla deltagare och arrangörer. Sedan följs detta av en frågestund och feedback på hur du kan utveckla den vidare. Om det ingår ett pris brukar alla få rösta på den idé som de tycker är bäst. Prissumman varierar och det brukar alltid stå i föranmälan. De flesta event är ofta öppna även för de som bara vill lyssna på andras idéer och ge feedback.

Förbered dig noga

Om du vill presentera din idé på ett sådant event är det viktigt att du är väl förberedd. Träna på din presentation flera gånger innan det är dags för mötet. Ta gärna hjälp av vänner eller familj som kan säga vad du ska tänka på. Det är också viktigt att du är påläst och kan svara på eventuella frågor som de andra deltagarna ställer. Försök sätta dig in i deras situation och vad du själv hade frågat som publik. Då har du mycket större chans att lyckas.